New logo sm
banners6.jpg

 Ομιλητής Θ. Χωρίκης
Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
 Θέμα Monsters of the deep: Rogue Waves
 Ημερομηνία  30/3/2016
 Περίληψη It is common for mid-ocean storm waves to reach seven meters in height, and in extreme conditions such waves can reach heights of fifteen meters. However, for centuries maritime folklore told of the existence of vastly more massive waves that could appear without warning in mid-ocean, against the prevailing current and wave direction, and often in perfectly clear weather. These waves are called rogue waves. A rogue wave is a highly localized phenomenon both in space and duration, most frequently occurring far out at sea. Historically oceanographers have discounted these reports as tall tales, i.e. the embellished stories of mariners with too much time at sea. But in the last years scientists have discovered strong evidence indicating that such massive rogue waves do exist and while the phenomenon has become the subject of recent scientific study, their origin still remains a mystery of the deep. The generating mechanisms of these waves will be the focus of this talk.


 Ομιλητής Αιμίλιος Κωμοδρόμος
Καθηγητής
 Θέμα Ανάλυση και Σχεδιασμός Συνδυασμένων Θεμελιώσεων
 Ημερομηνία  6/4/2016
 Περίληψη Αντικείμενο της διάλεξης αποτελεί η πρόταση απλουστευμένης και απλής μεθοδολογίας σχεδιασμού συνδυασμένων θεμελιώσεων στην οποία λαμβάνονται υπόψη η αλληλεπίδραση εδάφους – πασσάλων – κοιτόστρωσης με δυνατότητα συνδυασμού φορτίσεων και άμεσου σχεδιασμού των συστατικών στοιχείων. Η ασφάλεια και οικονομία, η οποία συνοδεύει τη θεώρηση συνδυασμένων θεμελιώσεων (Combined Pile Raft Foundation, CPRF), έχει καταστήσει την προσέγγιση αυτή ελκυστική, ιδιαίτερα στην περίπτωση σημαντικών έργων (ουρανοξύστες, βάθρα γεφυρών μεγάλων ανοιγμάτων).

Στις συνδυασμένες θεμελιώσεις τα φορτία της ανωδομής μεταφέρονται εν μέρει στους πασσάλους και εν μέρει στην κοιτόστρωση με τρόπο σύνθετο, καθιστώντας το θέμα της αλληλεπίδρασης εδάφους-κατασκευής ιδιαίτερα πολύπλοκο. Παρά την πρόσφατη ανάπτυξη των υπολογιστικών δυνατοτήτων και την πρόταση αποτελεσματικότερων μεθόδων αριθμητικής ανάλυσης παραμένει πρακτικά ανέφικτη η εφαρμογή τρισδιάστατης ανάλυσης κατά την οποία λαμβάνονται όλοι οι καθοριστικοί παράγοντες απόκρισης υπόψη (μη γραμμική συμπεριφορά του εδάφους, μη γραμμική συμπεριφορά στη διεπιφάνεια εδάφους- πασσάλων, συνδυασμοί φορτίσεων από την ανωδομή).

Η προτεινόμενη μέθοδος πέραν της απλούστευσης δίνει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης σε προγράμματα ανάλυσης κατασκευών και διαστασιολόγησης δομικών στοιχείων.


 Ομιλητής Δρ. Χρήστος Παπαϊωάννου
Διευθυντής Ερευνών ΙΤΣΑΚ
 Θέμα Η συμβολή της τεχνικής σεισμολογίας στην προστασία των έργων υποδομής
 Ημερομηνία  13/4/2016
 Περίληψη Στα πλαίσια του ζωτικού προβλήματος του περιορισμού των απωλειών και της προστασίας των ανθρώπινων ζωών λόγω της γένεσης ισχυρών σεισμών η Τεχνική Σεισμολογία στη συνεργασίας με την Αντισεισμική Μηχανική μπορεί να συμβάλλει στο τελικό στόχο με σημαντική επιτυχία. Για να υλοποιηθεί αυτό απαιτούνται αξιόπιστα αποτελέσματα τα οποία να βασίζονται στην επεξεργασία δεδομένων μεγάλων χρονικού διαστήματος, με τη χρήση λογισμικών αυξημένων δυνατοτήτων και τη συνεκτίμηση των αβεβαιοτήτων όλων των σταδίων μίας αντίστοιχης μελέτης.

Στα πλαίσια της παρουσίασης αυτής δίνονται οι πληροφορίες και τα στάδια για τον αξιόπιστο υπολογισμό των επιπτώσεων από τις αναμενόμενες κινήσεις με παραδείγματα και αναλύσεις όχι μόνο από τον Αιγιακό χώρο αλλά και από τη διεθνή εμπειρία. Τα αποτελέσματα των μελετών σεισμικής επικινδυνότητας αποτελούν και τη βάση για την επιλογή ενόργανων δεδομένων (καταγραφές επιταχυνσιογράφων) για υπολογισμούς αναλύσεων Πολιτικού Μηχανικού. Στην παρουσίαση παρατίθενται πληροφορίες για την αξιοποίηση όλων των δεδομένων και μεταδεδομένων τα οποία επηρεάζουν τις τελικές αποφάσεις και αποτελέσματα. Η αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση ανάλογα με τη παράμετρο η οποία χρησιμοποιείται.

Στη παρουσίαση αυτή δίνονται επίσης και πληροφορίες για τις βάσεις επιταχυνσιο-γραμμάτων οι οποίες λειτουργούν και τα δεδομένα των οποίων είναι άμεσα διαθέσιμα στην επιστημονική κοινότητα μέσω Internet.


 Ομιλητής Παναγιώτης Ντακούλας
Καθηγητής
 Θέμα Μη-γραμμική σεισμική ανάλυση τοξωτού φράγματος διπλής-καμπυλότητας Αλληλεπίδραση φράγματος-κοιλάδας-νερού και επίδραση θερμομηχανικών φαινομένων
 Ημερομηνία  11/5/2016
 Περίληψη Παρουσιάζεται μία σεισμική αξιολόγηση του τοξωτού φράγματος Ταυρωπού βασιζόμενη σε μη-γραμμική αριθμητική προσομοίωση της δυναμικής αλληλεπίδρασης κοιλάδας-φράγματος-ύδατος λεκάνης με τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων. Το τοξωτό φράγμα είναι διπλής καμπυλότητας, έχει ύψος 83m και μήκος στέψης 220m. Αρχικά διερευνάται μέσω αριθμητικής προσομοίωσης της σταδιακής κατασκευής, η πιθανότητα βλάβης (ρηγματώσεων) του σκυροδέματος λόγω ανάπτυξης υψηλών θερμοκρασιών κατά την ενυδάτωση του σκυροδέματος στο στάδιο της κατασκευής. Η σεισμική αξιολόγηση βασίζεται σε μία εκτενή σειρά παραμετρικών διερευνήσεων της επίδρασης της αντοχής του σκυροδέματος, της συμπεριφοράς των κατακόρυφων και οριζόντιων αρμών, της στάθμης του ύδατος λεκάνης, των υδροδυναμικών πιέσεων, της εποχιακής θερμοκρασίας, της ενδοσιμότητας του βράχου της κοιλάδας, των χαρακτηριστικών της σεισμικής διέγερσης, κλπ. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των παραμετρικών αναλύσεων καταδεικνύει την σπουδαιότητα των εν λόγω παραμέτρων και επιβεβαιώνει ότι η σεισμική συμπεριφορά και ασφάλεια του φράγματος είναι ικανοποιητική.


 Ομιλητής Δρ Ρ. Κουρκουλης
Τεχνικός Διευθυντής του Εργαστηρίου Εδαφοδυναμικής
ΕΜΠ
Δρ Μ. Λώλη
Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Επικεφαλής ομάδας πειραματικών προσομοιώσεων του Εργαστηρίου Εδαφοδυναμικής, ΕΜΠ
 Θέμα Νεωτεριστικά Συστήματα Θεμελιώσεων Υποδομών: Εφαρμογές σε βάθρο γέφυρας και θαλάσσια ανεμογεννήτρια
 Ημερομηνία  22/5/2016
 Περίληψη Επί μέρους παρουσιάσεις:
1. Νέα συστήματα Θεμελίωσης Ανεμογεννητριών υποβαλλομένων σε ανακυκλική και Σεισμική Φόρτιση
2. Σεισμική Μόνωση μέσω λικνισμού: Εφαρμογή σε βάθρο γέφυρας

Στο πρώτο μέρος της παρουσίασης θα παρουσιαστούν τα κυρίαρχα συστήματα θεμελιώσεως ανεμογεννητριών ση θάλασσα. Μεταξύ αυτών, ο μονοπάσσαλος (το ευρύτερα δηλαδή χρησιμοποιούμενο σύστημα) καθώς και το κοίλο ανεστραμμένο φρέαρ θα είναι τα συστήματα στα οποία θα δοθεί η μεγαλύτερη προσοχή με έμφαση –εκτός των άλλων και στα παράδοξα της σεισμικής φόρτισης. Η παρουσίαση θα εστιάσει τόσο στη μηχανική των συστημάτων όσο και στις μεθόδους αριθμητικής προσομοίωσης της συμπεριφοράς τους αλλά και της διαδικασίας έμπηξής τους.

Στο δεύτερο μέρος, η έμφαση θα είναι καθαρά στον αντισεισμικό σχεδιασμό θεμελιώσεων με εφαρμογή σε βάθρο γέφυρας. Αντί των συμβατικών (και καθιερωμένων μέσα από τους διεθνείς Κανονισμούς) μεθόδων σχεδιασμού των θεμελιώσεων, προτείνεται η προσέγγιση του σχεδιασμού με γνώμονα τις μετακινήσεις τόσο των δομικών στοιχείων της κατασκευής όσο και της θεμελίωσης. Η νέα λογική σχεδιασμού αποτελεί κατ’ ουσίαν μια αντιστροφή του υπάρχοντος Ικανοτικού Σχεδιασμού και πραγματώνεται μέσω της εκούσιας υπο-διαστασεολόγησης της θεμελίωσης. Η μη γραμμική συμπεριφορά του συστήματος εδάφους-θεμελιώσεως έχει ως αποτέλεσμα τη λικνιστική απόκριση της κατασκευής και τον περιορισμό της αδρανειακής φόρτισης που δύναται να μεταδοθεί στην ανωδομή (Λικνιστική Σεισμική Μόνωση). Προκειμένου να διερευνηθούν τρόποι περαιτέρω βελτίωσης της συμπεριφοράς των σεισμικώς μονωμένων –μέσω λικνιστικής απόκρισης του θεμελίου- συστημάτων, προτάθηκαν και διερευνήθηκαν πειραματικά υβριδικές λύσεις θεμελιώσεως οι οποίες εξασφαλίζουν μεν τη λικνιστική απόκριση περιορίζοντας όμως τις παραμένουσες μετακινήσεις.


 Ομιλητής Κ. Α. Μπελιμπασάκης
Αν. Καθηγητής ΕΜΠ
 Θέμα Κυματική διάδοση στο θαλάσσιο/παράκτιο περιβάλλον με τη μέθοδο συζευγμένων ιδιομορφών (προβλήματα και εφαρμογές)
 Ημερομηνία  27/5/2016
 Περίληψη Παρουσιάζονται αποτελέσματα από την ανάπτυξη και εφαρμογή της θεωρίας συζευγμένων ιδιομορφών (coupled modes) για την πρόβλεψη της διάδοσης υδάτινων κυματισμών σε θαλάσσιο/παράκτιο περιβάλλον με έντονα μεταβαλλόμενη βαθυμετρία. Η συγκεκριμένη μέθοδος μοντελοποιεί τα φαινόμενα της ανάκλασης, διάθλασης, περίθλασης και διασποράς, χωρίς να εισάγει απλουστευτικές παραδοχές (τύπου mild-slope) ως προς τις κλίσεις του πυθμένα. Η θεωρία βασίζεται σε βελτιωμένη αναπαράσταση του πεδίου σε σειρά τοπικών ιδιομορφών, η οποία περιλαμβάνει πρόσθετους κατάλληλους όρους για την ικανοποίηση των συνοριακών συνθηκών στην ελεύθερη επιφάνεια και στο κεκλιμένο πυθμένα. Οι πρόσθετες ιδιομορφές επιταχύνουν σημαντικά την σύγκλιση της αναπαράστασης και καθιστούν τη μέθοδο κατάλληλη για εφαρμογές μεγάλης χωρικής διάστασης. Ακολούθως, με την βοήθεια κατάλληλων θεωρημάτων μεταβολής (variational principles), το πρόβλημα διάδοσης και αλληλεπίδρασης κυματισμών σε ανομοιογενές περιβάλλον αναδιατυπώνεται στην μορφή συστήματος μερικών διαφορικών εξισώσεων ως προς τα πλάτη των ιδιομορφών (coupled modes), το οποίο έχει την ιδιότητα να εξαπλουστεύεται σε μοντέλα ήπιας κλίσης πυθμένα (mild-slope), στις περιοχές όπου η βαθυμετρία μεταβάλλεται αργά και οι κλίσεις του πυθμένα είναι μικρές εξοικονομώντας υπολογιστικό κόστος. Σε διάφορα παραδείγματα εφαρμογών της μεθόδου παρουσιάζονται αποτελέσματα υπολογισμού και συγκρίσεις, από όπου προκύπτουν οι δυνατότητες της παρούσας μεθόδου και καταδεικνύονται τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στην μελέτη και ανάλυση των θαλασσίων κυματισμών και των επιδράσεων τους σε πλοία και πλωτές ή σταθερές κατασκευές που λειτουργούν σε περιβάλλον μεταβαλλόμενης βαθυμετρίας και στο παράκτιο περιβάλλον.