Διάλεξη ΕΔΙΠ ΠΘ Χαρίκλειας Τσαλαπάτα «Καινοτόμες πρακτικές προβληματοκεντρικής μάθησης: εμπειρίες σε Ευρώπη και Ασία»

Η Χαρίκλεια Τσαλαπάτα, ΕΔΙΠ στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, έδωσε διάλεξη με θέμα «Καινοτόμες πρακτικές προβληματοκεντρικής μάθησης: εμπειρίες σε Ευρώπη και Ασία» την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020.
Η παρουσίαση αναμεταδόθηκε από την υπηρεσία ζωντανών μεταδόσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και είναι διαθέσιμη από το κανάλι YouTube του τμήματος.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Το ερευνητικό έργο ALIEN (projectalien.eu) στοχεύει στην προώθηση της ενεργού και προβληματοκεντρικής μάθησης ως στρατηγικών εκπαιδευτικών προσεγγίσεων στη θετική εκπαίδευση. Τα πλεονεκτήματα της ενεργούς και προβληματοκεντρικής μάθησης είναι πολλά. Διευκολύνουν την ανάπτυξη θεμελιώδους γνώσης καθώς και ήπιων δεξιοτήτων, όπως η αναλυτική και κριτική σκέψη, η επιχειρηματική νοοτροπία, η ικανότητα συνεργασίας σε διεπιστημονικές ομάδες και πολλά άλλα. Προετοιμάζουν τους μαθητές για τη μετάβασή τους από το ακαδημαϊκό περιβάλλον στον κόσμο της εργασίας και χτίζουν την ικανότητα μεταφοράς της γνώσης σε επαγγελματικά περιβάλλοντα μέσω σεναρίων εμπνευσμένων από την πραγματική ζωή. Και ευθυγραμμίζονται με τους στόχους ΕΤ2020 για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης μέσω αναδυόμενων παιδαγωγικών προσεγγίσεων και ψηφιακής τεχνολογίας.
Παρά τα σαφή εκπαιδευτικά πλεονεκτήματα, η ενεργή και προβληματοκεντρική μάθηση δεν εφαρμόζονται ευρέως. Οι λόγοι που εμποδίζουν την ευρεία ανάπτυξη τους περιλαμβάνουν την έλλειψη ή τις ανεπαρκείς φυσικές υποδομές, την έλλειψη ανοικτών εκπαιδευτικών ψηφιακών εφαρμογών και προσομοιώσεων για την υποστήριξη της μάθησης, και την ανάγκη υποστήριξης των εκπαιδευτών προς ως προς την ενσωμάτωση ψηφιακά υποστηριζόμενων ενεργών και προβληματοκεντρικών μεθόδων σε μαθησιακά πλαίσια.
Το ερευνητικό έργο ALIEN στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων με την εισαγωγή μιας ολιστικής μαθησιακής παρέμβασης που προωθεί την ευρεία υιοθέτηση της ενεργούς και προβληματοκεντρικής μάθησης στην Ευρώπη και την Ασία. Το πρόγραμμα έχει αναπτύξει τα φυσικά εργαστήρια προβληματοκεντρικής μάθησης σε 12 πανεπιστήμια στη Μαλαισία, την Καμπότζη, το Βιετνάμ, το Πακιστάν, και το Νεπάλ. Έχει επίσης αναπτύξει μια ψηφιακή πλατφόρμα μάθησης που λειτουργεί ως αποθετήριο καλών πρακτικών ενώ προωθεί τη συνεργασία και την επαναχρησιμοποίηση εκπαιδευτικού περιεχομένου για την ανάπτυξη μαθησιακών δραστηριοτήτων προστιθέμενης αξίας που είναι προσαρμοσμένες σε διαφορετικά εκπαιδευτικά πλαίσια.
Οι συμμετέχοντες στο σενιμάριο θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στα ωφέλη της ενεργούς και προβληματικεντρικής μάθησης καθώς επίσης και της μαθησιακής παρέμβασης του ερευνητικού έργου ALIEN και της θετικής της επίπτωσης στο χτίσιμο εξειδικευμένων επιστημόνων που έχουν τις γνώσεις και δεξιότητες για να σχεδιάσουν λύσεις στα προβλήματα του 21ου αιώνα.
Πολυμέσα
Διαβάστε επίσης

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ – ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ
Αγαπητές/οί φοιτήτριες/φοιτητές σας ευχόμαστε καλή αρχή στην πρακτική σας άσκηση. Σας γνωρίζουμε πως είναι υποχρέωσή σας στο Τμήμα, να υποβάλετε τη μηνιαία αναφορά για την…
Περισσότερα
Παρουσίαση διπλωματικής εργασίας (ΚΟΣΜΑΣ ΒΑΡΕΛΑΣ )
Την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025 και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί στο εργαστήριο Υδρολογίας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών η παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας του φοιτητή ΚΟΣΜΑ…
Περισσότερα
Παρουσίαση διπλωματικής εργασίας (ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ )
Την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025 και ώρα 12:00 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών η παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας του φοιτητή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ…
Περισσότερα