Διάλεξη Δρ. Λεωνίδα – Αλέξανδρου Κουρή «Σεισμική και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων από φέρουσα τοιχοποιία»

Ο Δρ. Λεωνίδας – Αλέξανδρος Κουρής, Joint Research Centre, European Commission, έδωσε διάλεξη με θέμα «Σεισμική και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων από φέρουσα τοιχοποιία» την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021.
Η παρουσίαση αναμεταδόθηκε και είναι διαθέσιμη από το κανάλι YouTube του τμήματος.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Υπάρχει μία διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη τα υφιστάμενα κτίρια από άοπλη φέρουσα τοιχοποιία να αναβαθμισθούν τόσο λόγω της ανεπαρκούς σεισμικής αντιστάσεώς τους σε σεισμούς που συχνά καταλήγει σε τραγικές απώλειες ανθρωπίνων ζωών και περιουσιών, όσο και ενεργειακά λόγω της υψηλής καταναλώσεώς τους σε ενεργειακούς πόρους. Η αναβάθμιση αυτών των κτιρίων είναι μία υψηλή προτεραιότητα για την ΕΕ επειδή πρόκειται για παραδοσιακές κατασκευές, κτισμένες με εμπειρικές μεθόδους που απέχουν πόρω από τις απαιτήσεις των σύγχρονων κανονισμών. Αν συνοπολογισθεί και η γήρανση των υλικών, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, η συσσώρευση βλαβών από προγενεστέρους σεισμούς και η έλλειψη συντηρήσεως του φέροντος οργανισμού τους, οδηγούνται σε μία ακόμη υψηλότερη τρωτότητα και ενεργειακή σπατάλη. Κάθε πρόσφατη σεισμική διέγερση μεσαίου ή υψηλού μεγέθους οδήγησε σε βλάβες και ρήγματα στο φέρον σώμα τους που έφθασαν μέχρι και σε καταρρεύσεις με υψηλές ανθρώπινες και οικονομικές απώλειες. Για τον λόγο αυτό απαιτείται η εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων για την ενίσχυση αυτών των κατασκευών που θα στοχεύσει στην ταυτόχρονη κάλυψη και των δύο αναγκών: σεισμική και ενεργειακή αναβάθμιση των υφισταμένων κατασκευών. Ειρήσθω εν παρόδω, ότι εφ’ όσον πρόκειται για παραδοσιακές κατασκευές η εν λόγω ενίσχυση πρέπει να εκπληροί και τις απαιτήσεις της συμβατότητας των υλικών με τα παραδοσιακά ως και της αναστρεψιμότητάς τους, δηλαδή της δυνατότητας να «ξυλωθεί» η ενίσχυση χωρίς βλάβη του αρχικού στατικού συστήματος. Η οικονομική αποδοτικότητα της ενισχύσεως παραμένει μία σημαντική παράμετρος του πολύπλοκου προβλήματος της ενισχύσεως των παραδοσιακών ώστε να την καταστήσει εφικτή σε ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων. Στο ερευνητικό πρόγραμμα SPEctRUM που χρηματοδοτήθηκε από τις δράσεις του φορέα Marie Skłodowska-Curie στο Κοινό Ευρωπαϊκό Κέντρο (ΕΕ) προτάθηκε μία υβριδική ενίσχυση κατασκευαστικο-θερμομονωτική συνδυάζοντας σύνθετα ή φυσικά υλικά σε ανόργανη μήτρα με θερμομόνωση. Μελέτες έδειξαν ότι η χρήση αυτών των συστημάτων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της συμπεριφοράς τους ενώ ο χρόνος aπόσβέσεως αυτών των επεμβάσεων είναι σύντομος.
Διαβάστε επίσης

Στατική Ι – Αναπλήρωση μαθήματος
Αναπλήρωση μαθήματος ΣΤΑΤΙΚΗ 1 Την Παρασκευή 16/5, ώρες 11-15 στην αίθουσα Α4 θα πραγματοποιηθεί αναπλήρωση για το μάθημα Στατική 1. Η διδάσκουσα Παντούσα Δάφνη
Περισσότερα
Πρακτική Άσκηση- Έγκριση Φορέα
Ανακοινώνεται στους φοιτητές που πρόκειται να πραγματοποιήσουν Πρακτική Άσκηση εντός και εκτός ΕΣΠΑ να επικοινωνήσουν με τον αρμόδιο επόπτη (αν δεν το έχουν ήδη κάνει)…
Περισσότερα
Πρόσκληση – πρόγραμμα εκδήλωσης παρουσίασης τομέων Μάϊος 2025
Θα βρείτε εδώ τη σχετική ανακοίνωση
Περισσότερα