New logo sm
banners4.jpg

Ερωτήσεις και Απαντήσεις σχετικά με την τηλεκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams (ΜS-TEAMS)

1. Με ποιόν τρόπο πραγματοποιείται η εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων;

Η παρακολούθηση των μαθημάτων που πραγματοποιούνται εξ’ αποστάσεως γίνεται διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ΜS-TEAMS. Οι διδάσκοντες πραγματοποιούν σύγχρονες διαλέξεις, δηλαδή «ζωντανές» και όχι μαγνητοσκοπημένες.

2. Ποια μαθήματα διδάσκονται εξ’ αποστάσεως και πώς θα το μάθω;

Ο τρόπος διδασκαλίας του κάθε μαθήματος αναφέρεται στο e-class του μαθήματος ή σε ανακοίνωση στο δικτυακό τόπο του Τμήματος.

3. Πώς συνδέομαι στην πλατφόρμα MS-TEAMS;

Για τη σύνδεση στο ΜS-TEAMS, χρειάζεστε απαραιτήτως τα στοιχεία του προσωπικού ιδρυματικού λογαριασμού σας, ο οποίος αποτελείται από το Όνομα Χρήστη (username) και το μυστικό Κωδικό (password). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο διδάσκων μπορεί να δίνει πρόσβαση σε επισκέπτες (guests) που δεν ανήκουν στο Π.Θ.

4. Πώς μπορώ να προετοιμάσω τη συσκευή μου για να χρησιμοποιήσω το MS-TEAMS;
α) Μπείτε στην ιστοσελίδα του ΔΗΛΟΣ 365 (delos365.grnet.gr) και κάνετε "Σύνδεση" χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του ιδρυματικού λογαριασμού σας (όνομα χρήστη, κωδικός). Μετά την επιτυχημένη σύνδεσή σας, μπορείτε να κλείσετε την ιστοσελίδα.

β) Κατεβάστε την εφαρμογή ΜS-TEAMS (teams.microsoft.com/downloads) για το αντίστοιχο Λειτουργικό Σύστημα της συσκευής σας (Η/Υ ή κινητό)
γ) Εγκαταστήστε την εφαρμογή ΜS-TEAMS στη συσκευή σας.

5. Πώς μπορώ να συνδεθώ στο MS-TEAMS (Sign-in);
α) Εκτελέστε την εφαρμογή ΜS-TEAMS στη συσκευή σας.
Προσοχή : Βεβαιωθείτε πως έχετε δώσει πρόσβαση στην εφαρμογή ΜS-TEAMS να περνά από το Τείχος Προστασίας (Firewall) που χρησιμοποιεί το Λειτουργικό Σύστημα της συσκευής σας.
β) Στην πρώτη οθόνη της εφαρμογής πληκτρολογήστε : username@ο365.uth.gr

όπου, username είναι το Όνομα Χρήστη (από τον ιδρυματικό λογαριασμό σας) και πατήστε "Επόμενο" ("Next")
γ) Στην επόμενη οθόνη πληκτρολογήστε τα στοιχεία σας του ιδρυματικού λογαριασμού σας (Όνομα Χρήστη, Κωδικός).

Διευκρίνηση : Το ΜS-TEAMS είναι μία από τις εφαρμογές του Office 365 της Microsoft, το οποίο σας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε μια συλλογή διαδικτυακών εφαρμογών και υπηρεσιών (π.χ., Word, Excel, Powerpoint) οπουδήποτε, αρκεί να έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο και ένα φυλλομετρητή (web browser) σε οποιοδήποτε συμβατό Η/Υ, κινητό τηλέφωνο και tablet.

Το μοναδικό αναγνωριστικό σας στο Office 365 (άρα και στο Microsoft Teams) έχει τη μορφή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και αποτελεί ταυτόχρονα τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σας παρέχεται από το Office 365.

Πρέπει να είναι σαφές ότι το ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιο στο Office 365 (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) φιλοξενείται από την υποδομή της Microsoft και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που σας παρέχει το Δίκτυο Τηλεματικής Π.Θ. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).  Είναι διαφορετικά για αυτό και μπορείτε, για παράδειγμα, να στείλετε μήνυμα από το ένα στο άλλο. Πληροφορίες : it.uth.gr/services/office-365

6. Πρέπει κάθε φορά να συνδέομαι στο MS-TEAMS (Sign-in);

Όχι. Εφόσον κλείνετε την εφαρμογή χωρίς να κάνετε αποσύνδεση (sign-out), τότε την επόμενη φορά που θα την ανοίγετε θα είστε ήδη συνδεδεμένοι.

7. Πώς μπορώ να βρω ένα μάθημα για να το παρακολουθήσω;

Για κάθε ένα μάθημα του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, έχει δημιουργηθεί μία ομάδα (team) στο MS-TEAMS. Για να γίνετε μέλος της ομάδας (δηλαδή του μαθήματος), ακολουθείτε τα εξής βήματα:
α) Μετά την επιτυχή σύνδεσή σας στην εφαρμογή, κάνετε κλίκ στο εικονίδιο "Teams" (ομάδες)
β) Στη συνέχεια κάνετε κλικ στην επιλογή "Συμμετάσχετε σε μια ομάδα με κωδικό" γράψτε τον κωδικό του μαθήματος στο οποίο επιθυμείτε να συμμετάσχετε (για την εύρεση του κωδικού δείτε την επόμενη ερώτηση).

Σημείωση : Αφού κάνετε την παραπάνω διαδικασία για όλα τα μαθήματα που θέλετε να παρακολουθήσετε, κάθε φορά που θα ανοίγετε την εφαρμογή MS-TEAMS θα εμφανίζεται στο εικονίδιο "Teams" (ομάδες) η λίστα με όλα τα μαθήματα στα οποία είστε μέλη.

8. Πώς μπορώ να βρω τον κωδικό ενός μαθήματος που θέλω να παρακολουθήσω;

Προκειμένου να βρείτε τον κωδικό του μαθήματος θα πρέπει να ανατρέξετε στην Ηλεκτρονική Γραμματεία (euniversity.uth.gr/unistudent), όπου ο κωδικός του μαθήματος στο MS-TEAMS αναγράφεται δίπλα στο όνομα του κάθε μαθήματος (ως eCode).

Προσοχή :  Αν βρίσκεστε εκτός των χώρων του ΠΘ για να συνδεθείτε στην Ηλεκτρονική Γραμματεία πρέπει να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία του Εικονικού Ιδιωτικού Δικτύου - VPN (οδηγίες). Η σύνδεση χρήστη στο VPN γίνεται με τον ιδρυματικό λογαριασμό του. Προτείνεται η χρήση του OpenVPN (οδηγίες OpenVPN).

Οι χρήστες MacOS προτείνεται να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό Tunnelblick και να προσέξουν το πρώτο σημείο της ακόλουθης οδηγίας.

Ο κωδικός ενός μαθήματος ενδέχεται να έχει αναρτηθεί από τον εκάστοτε διδάσκοντα στις “Ανακοινώσεις” του μαθήματος στο eClass (eclass.uth.gr).

9. Πώς μπορώ να παρακολουθήσω μία διάλεξη ενός μαθήματος;

Κατά την είσοδό σας στην Ομάδα ενός μαθήματος, μπαίνετε αυτόματα στην καρτέλα "Posts" (δημοσιεύσεις). Όταν ο διδάσκων/ουσα κάνει έναρξη της διάλεξης, τότε εμφανίζεται το κουμπί "Join" (σύνδεση) το οποίο και πρέπει να πατήσετε για να συνδεθείτε και να παρακολουθήσετε τη διάλεξη η οποία ανοίγει σε νέο παράθυρο.

10. Πού μπορώ να απευθυνθώ εάν αντιμετωπίσω κάποιο πρόβλημα;

Εάν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα, μπορείτε να στείλετε σχετικό μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

11. Υπάρχει κάποιο βίντεο με οδηγίες χρήσης της πλατφόρμας MS-TEAMS;

Ναι. Η Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης του Π.Θ. έχει δημιουργήσει σύντομο βίντεο με οδηγίες που μπορείτε να βρείτε πατώντας ΕΔΩ. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο βίντεο έχει βασιστεί σε προηγούμενη έκδοση του MS-TEAMS, συνεπώς μπορεί να εντοπίσετε μικρές – αλλά όχι σημαντικές - διαφορές συγκριτικά με την τελευταία έκδοση που εσείς θα εγκαταστήσετε.